Brand

De vrijwilligers

De vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het bunkerproject. Zonder hen zou het vrijmaken en in stand houden van de stelling niet mogelijk zijn.

werkgroeptiger

In den beginne … de vrijwilligers van bunkerwerkgroep starten met graafwerkzaamheden bij de Tigerstelling | foto: Anne Zorgdrager

Eind jaren ’70 heeft Staatsbosbeheer de bunkers uit veiligheidsoverweging onder het zand geschoven. Daardoor zaten de bunkers onder en vol met zand. De naast de ‘Berta’bunker gelegen Commandobunker (de “424”) was de eerste bunker die werd uitgegraven. Deze bunker is met de ruimte ernaast het ‘clubhuis’ van de vrijwilligers geworden.

Daarna volgden andere bunkers daar omheen. Sinds mei 2012 zijn de vrijwilligers aan de slag. Eerst met scheppen en emmers om het zand uit de bunkers te krijgen, later in het najaar van 2014 ook met groot materieel om bomen, struiken en grond van en om de bunkers te verplaatsen.

Wat ook uit het zand kwam in het voorjaar van 2013 was een oude Skoda in losse onderdelen. Enkele leden van de werkgroep zetten die tegen elkaar en maakten er foto’s van. Op de roestige grille zat zelfs nog een naamplaatje van de oorspronkelijke eigenaar uit Metslawier en Hille van Dieren speurde de familie op. De Skoda kreeg landelijke bekendheid: Omroep Friesland en SBS6 maakten er een reportage over en het stond in de Telegraaf. De auto was in de oorlog geconfisqueerd door de Duitsers en naar Terschelling vervoerd, waar hij ongetwijfeld zal hebben rondgereden. Het bleef een mysterie wat er daarna mee gebeurd was, totdat een eilander aan Hille opbiechtte dat hij met enkele anderen jaren na de oorlog die auto onder het zand had gestopt. Mysterie opgelost. Het is de bedoeling dat de auto in het museum een plaatsje krijgt.

De Duitse kantine is inmiddels geheel gerenoveerd en omgevormd tot het bezoekerscentrum. De grote ‘Berta’bunker en de Sleutelbunker zijn vrijgegraven, waarbij er zo’n 4000 kubieke meter zand en afplagsel verwijderd is. Loopgraven zijn hersteld, zodat er een looproute door de stelling is ontstaan met tekstborden bij de verschillende bunkers over hun vroegere functie. Er werken gemiddeld zo’n 25 vrijwilligers aan het project. Als ‘bunkerexpert’, rondleider of in het bezoekerscentrum.

Volg ons werk ook via onze facebook pagina Stichting Bunkerbehoud Terschelling

Het bunkerproject op Terschelling wordt mede mogelijk gemaakt door:
sponsors
Tweet Copyright 2017 - Stichting Bunkerbehoud Terschelling | vormgeving sponsors