Brand

Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Normaal zijn deze fascinerende kolossen gesloten voor publiek, maar op zaterdag 9 juni 2018 van 10.00 tot 17.00 zijn bunkers van Zeeland tot op de Waddeneilanden voor één dag open.

Zie voor verdere informatie https://bunkerdag.nl/nl

Ook op de Tigerstelling, een radarstelling van de Duitsers, kunnen bunkers worden bezocht in het kader van de Bunkerdag.

Tevens is er een korte lezing over het inkwartieren van Duitse soldaten op Terschelling. Hille van Dieren vertelt over het inkwartieren van Duitse soldaten bij burgers op Terschelling, en de invloed die dit had op de inwoners van Terschelling. Van verzet tot het ontstaan van romances. De lezing van een half uur zal omlijst worden met fotomateriaal.

Tijden: 11:00-11:30 uur en 14:00-14:30 uur. Op de dag zelf hoort u in welke bunker deze lezing wordt gegeven.

 

Onderstaande bunkers zijn op deze dag opengesteld voor bezoek.

Het bezoekerscentrum G28 type Wirtschaftgebäude

Dit bezoekerscentrum is gebouwd in de voormalige Duitse Kantine. Daar is de expositie over de radarstelling ‘De Tiger’ te bezichtigen. In vitrines  vind je er alle vondsten die rond de stelling zijn gedaan. Ook is er een filmzaal waar doorlopend een film wordt vertoond.

De Luchtafweergeschutsbunker G23 type L410A, ook wel bekend onder de naam Sleutelbunker.

Buiten Terschelling stond alleen in Den Helder een dergelijke bunker. De bunker was bemand met een commandant, 3 officieren en 12 manschappen. Hij heeft muren van 2 meter dik gewapend beton en bovenop een geschutbedding.

De “Berta” Bunker G52 type L487, de grootste bunker op Terschelling.

In Nederland staan er nog 2 gelijke bunkers bij Zandvoort, de “Zander” en bij Brielle, de “Biber”. De bunker bestaat uit 2 verdiepingen, 20 meter bij 20 meter groot, hiervoor is 3000 kubieke meter beton gebruikt. De belangrijkste functie was dat hier de coördinatie van de gevechtsleiding in het luchtruim boven Terschelling werd uitgevoerd.

De Officiers Bunker G41,

Alleen op deze dag open. De bunker zal in de nabije toekomst wel in de rondleiding worden opgenomen. Vrijwilligers hebben met man en macht gewerkt om deze officiersbunker uit te graven, op te knappen en in te richten.

De Radarwerkplaats Bunker G42

De voormalige radarwerkplaats (VF2A) is geschikt gemaakt voor een kleine extra expositieruimte waar de, door vrijwilligers opgegraven, voorwerpen worden getoond. In prachtige vitrines zie je de meest bijzondere en soms alledaagse voorwerpen.

Gidsen zullen je verder alles vertellen over deze bunkers en je kunt ze uiteraard allemaal van binnen gaan bekijken.


Het bunkerproject op Terschelling wordt mede mogelijk gemaakt door:
sponsors
Tweet Copyright 2017-2018 - Stichting Bunkerbehoud Terschelling | vormgeving sponsors