Stellingen op Terschelling
Bijna alle bunkers langs de kuststrook op het eiland waren onderdeel van de Atlantik Wall.
De bunkers in het waddengebied hadden een speciale rol in de Atlantikwall: de 6.000 km lange Duitse verdedigingslinie in WOII. Het verhaal achter dit fascinerende erfgoed is nu ook te lezen op de website van het Atlantikwall Centrum. Ontdek de Atlantikwall in het Waddengebied op deze website, waarop de komende maanden steeds meer informatie komt. Ook over de geschiedenis van Terschelling in WOII en de bunkers op Terschelling is veel te lezen en te zien op Atlantikwall Wadden, locatie Terschelling
Aangezicht West Terschelling tijdens WOII, met links op het Hoge Duin een zgn “Fernsuchgereat” waarmee metingen tot wel 300 km konden worden verricht. Deze mast was bevestigd op de Wassermann B24 bunker.
Stelling Westbatterij op de Kaapsdune ten westen van het dorp West.
Hier stonden vier luchtafweerkanonnen die bemand werden door de Kriegsmarine, eerst 8.8 cm en later 10.5 cm geschut. Aantal bunkers inclusief schuttersputten ca. 35.
Stelling 10H bij het “Donkere Bos”, ook bij West-Terschelling.
Hier zijn nog ongeveer 45 bunkers aanwezig en restanten van loopgraven.
Stelling 4H bij de reddingbootschuur van Paal 8.
Dit is een grote stelling met twee beddingen voor 2cm afweergeschut en een mortierstelling. Er zijn hier nog ongeveer 60 bunkers aanwezig. Vaag zijn hier nog de contouren te zien van de oorlogsbegraafplaats. Later zijn de oorlogsslachtoffers overgebracht naar een nieuwe begraafplaats aan de Longway op West-Terschelling.
Stelling Margot.
Deze ligt tussen Midsland en Formerum aan zee. Deze werd bemand door de Kriegsmarine en was bestemd voor aanvallen uit zee. Hiertoe stonden er o.a. twee Wurzburg radars opgesteld en er liepen twee zware kabels de zee in waarmee men motorengeruis kon opvangen. Deze stelling bestond uit ca. 75 bunkers. Het bijzondere van deze stelling is dat er nog een aantal prachtig gemetselde loopgraven aanwezig zijn.
Infanteriestelling in Hoorn langs de Badweg.
Deze bunkers zijn later omgebouwd tot verblijven van de Friese Volkshogeschool. Ook op het strand bij Hoorn stonden een paar bunkers die echter gesloopt zijn of een prooi der zee werden.
Aantal bunkers inclusief schuttersputten ca. 37
Stelling Oostbatterij.
Deze bestond uit ca. 60 bunkers inclusief schuttersputten en er stonden vier luchtafweerkanonnen opgesteld. Oorspronkelijk 8.8 cm en later 10.5 cm. Bij paal 17 en paal 19 waren schijnwerperstellingen en luisterapparaten opgesteld die in verbinding stonden met de flakafdeling van de Oostbatterij.
Stelling Bunkerdûne (achter Jan Thijssenduin).
Dit was een marine infanteriestelling. Hier bevindt zich onder de grond nog een complete stelling met ca. 30 bunkers en loopgraven.
Radarstellingen niet behorend bij de Atlantikwall en bemand met Luftwaffe personeel.
Stelling Seinpaalduin, West-Terschelling.
Hier stond een Wassermann Schwer, een ruim 40 meter hoge radartoren met een bereik van 300 km, hoger dan de Brandaris. Daar omheen zijn nog een 35-tal bunkers aanwezig onder het zand. Ook stonden hier een luisterapparaat en een schijnwerper.
Stelling Groenplak, hier stond een Wassermann Mittel, een radartoren van ruim 30 meter hoog. Aantal bunkers ca. 10.
Stelling Tiger, hier werden in de enorme Bertha bunker de radargegevens van de Wassermann verzameld, evenals die van de Freya-radar en de twee Wurzburg Riese volgradars die op de Tiger stonden. In deze stelling waren ongeveer 100 bunkers aanwezig waarvan er nu nog een 90 over zijn.
radarstelling Tiger
De radarstelling ‘Tiger’ Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in het luchtruim boven ons land een hevige strijd gevoerd tussen de geallieerde en Duitse luchtmachten. Om de bommenwerpers die vanaf Engeland aankwamen zo snel mogelijk waar te nemen bouwde de Duitse Luftwaflees verder »