Brand

Toen een groep vrijwilligers in 2012 startte met ontgraven van bunkers op de Tigerstelling ontstond er al direct belangstelling van Eilanders en badgasten om in de ontgraven bunkers te mogen kijken. Tussen 2012 en 2015 zijn er dan ook al enkele, door vrijwilligers gegeven, rondleidingen geweest. Leden van de Cultuurhistorische Vereniging Schylge myn Lântse, maar ook anderen, hebben in genoemde periode al een rondje over de Stelling en door een paar bunkers gemaakt, onder de bezielende leiding van een of meerdere vrijwilligers

Met het geven van “officiële” rondleidingen door vrijwilligers, geboekt via de VVV en ook van groepen en scholen welke ons rechtstreeks benaderden, zijn wij gestart op 25 juni 2015. Om 10 uur ’s ochtends, die dag, werd de eerste geleid door Hilbrand van Dijk samen met Jaap Spits. Peter de Jong liep toen mee als aspirant rondleider.

Vanaf het prille beging houdt Jaap Spits nauwkeurig bij hoeveel deelnemers we in de excursies hebben gehad, waarbij hij ook iedere betalende bezoeker in de rondleiding meetelde.

Met groepsgrote van meestal max. 16 personen, is in ruim 3200, door vrijwilligers gegeven, rondleidingen na 8 jaar het bijzondere aantal van 50.000 bereikt. Met in het achterhoofd dat wij in de coronajaren 2021 en 2022 zeer beperkt open zijn geweest maakt dat deze mijlpaal een prestatie is waar wij bijzonder trots op zijn.

Op 14 juli, in de VVV rondleiding van 11:00 uur, was het dan zo ver dat we de 50.000ste bezoeker in de rondleiding mochten ontvangen.

Die eer viel te beurt, en dat is ook nog bijzonder, aan “oud-Eilanders”, de op Terschelling geboren bezoekers, fam. Canter VIsscher uit Beetsterzwaag. Fantastisch moment voor ons als Bunkermuseum en héél verrassend voor de familie.

Onze voorzitter Jort Spanjer reikte, als cadeau, aan de familie een exemplaar uit van het zeer lezenswaardige boek “Op naar Terschelling” samen met een prachtige bos bloemen.

De overige deelnemers van de rondleiding werden ook niet vergeten en kregen na afloop van de rondleiding allemaal een consumptie samen met een overheerlijke punt appeltaart.

Het weekblad De Terschellinger, Terschelling TV, en Omrop Fryslân lieten zich het moment niet ontgaan en deden verslag van dit heuglijke feit.

Het maakt je wel ff trots op alle vrijwilligers die het Bunkermuseum mogelijk maken, waaronder al die vertellers die ondertussen heel wat schoenen hebben versleten en zich vaak ruim twee uur per rondleiding de blaren op de tong praten om de geschiedenis van de Tiger door te geven.


Het bunkerproject op Terschelling wordt mede mogelijk gemaakt door:
sponsors Bunker project Terschelling De volgende personen of bedrijven hebben een donatie gedaan aan Stichting Bunkerbehoud Terschelling:
Donateurs Stichting Bunkerbehoud Terschelling Donateurs Stichting Bunkerbehoud Terschelling
Copyright 2017- 2024 - Stichting Bunkerbehoud Terschelling | vormgeving sponsors