Brand

De eerste officiële excursie op 25 juni 2015.

En dan is het zover…. De eerste excursie van de Stichting Bunkerbehoud Terschelling op de Tigerstelling. Zijn we er klaar voor? Eigenlijk nog niet helemaal. Het infocentrum  nadert zijn voltooiing maar er moet nog veel aan de inrichting en expositie gebeuren. Ook  in het terrein en rond de bunkers is nog werk zat om over de bewegwijzering maar te zwijgen. Maar wat wel klaar is, ons excursieverhaal!

Volgens de opgave van de VVV komen er deze dag 16 mensen naar de Tigerstelling. Het is mooi weer. We zetten enkele bankjes in een kring voor het  infocentrum. De spanning neemt wat toe. Dan komen de eerste gasten puffend van de warmte het steile toegangsweggetje op naar boven en worden vriendelijk verwelkomd. Het loopt zachtjes aan vol. De kring is compleet en de excursieleider start zijn openingsverhaal over de bouw, de rol van- en de aantallen bunkers op de Westbatterij, Margotstelling, 10 H en de Oostbatterij.

Na een verder inleidend verhaal maken we een wandeling langs verschillende bunkers en duiken we hier en daar naar binnen. De inrichting van “de Sleutel”  – een FLAK bunker van het type 410A – schiet al  aardig op. We komen o.a. een Tobroek-bunker tegen met 2 aangekoppelde bemanningsverblijven en een Seeburgbunker. Deze bunker was de eerste commandocentrale van de stelling. Van hieruit werden de eerste nachtelijke gevechten met de geallieerde bommenwerpers geleid. We gaan langs de “Vleermuisbunker” en de “Telefooncentrale” en komen dan bij “de Gevangenis”. In deze kleine ruimte schreven de Duitse soldaten een aantal teksten op de wanden tijdens hun verblijf aldaar. Dan lopen we met de groep naar de grootste bunker van Terschelling; De Berthabunker. Iedereen is onder de indruk van dit betonnen kolos. We stappen naar binnen en ervaren de geheimzinnige sfeer van een bunker. 
In de Führungsraum leggen we uit op welke manier de geallieerde bommenwerpers werden onderschept door Duitse Nachtjagers (jachtvliegtuigen) met behulp van de Seeburgtisch. We lopen vervolgens door de Flukoruimte en de Bereitschafsraumen naar het onderste deel van de Seeburgtisch en klimmen vervolgens bij de Nahkampfraum weer naar buiten. De groep moet even wennen aan het buitenlicht. Dan lopen we via een loopgraaf over een nog verborgen bunker naar het infocentrum. 
We zijn nu ongeveer anderhalf uur onderweg geweest. De excursieleiders bedanken de groep en zijn blij met de spontane positieve reacties.

De eerste excursie was naar ons idee gezellig en voor iedereen leerzaam!


Het bunkerproject op Terschelling wordt mede mogelijk gemaakt door:
sponsors Bunker project Terschelling De volgende personen of bedrijven hebben een donatie gedaan aan Stichting Bunkerbehoud Terschelling:
Donateurs Stichting Bunkerbehoud Terschelling Donateurs Stichting Bunkerbehoud Terschelling
Copyright 2017- 2024 - Stichting Bunkerbehoud Terschelling | vormgeving sponsors