Brand

De maand januari bracht ons veel verschillende weertypen. Begon het onstuimig en stormachtig, daarna volgde veel regen en het werd zelfs even, Koning Winters, wit op de Stelling.

In de eerste (vakantie) week van januari waren er nog veel uitverkochte rondleidingen en namen veel mensen een kijkje in het bezoekerscentrum. De weken die volgden was er rust en stilte voor wat betreft bezoekers. Dit gold echter niet voor de vrijwilligers. Vooral buiten op de stelling werd er veel grondwerk uitgevoerd. Onze gecertificeerde zagers hebben, uiteraard in goed overleg met SBB, verschillende dennen mogen zagen. Zichtvelden werden gecreëerd en heel veel hout versnippert. Deze snippers zijn dan weer uitgereden over de verschillende paden.

Ook grote hoeveelheden zwart plagsel is er uitgestrooid waardoor het bedekte zand geen gelegenheid meer krijgt om te gaan stuiven. Veel van dat gestoven zand moet namelijk wekelijks uit Bunkers geveegd of gezogen worden.

Omdat het terras voor het bezoekerscentrum opnieuw en anders bestraat gaat worden werd er nog snel een geul gegraven voor een mantelpijp. Hierdoor kunnen dan later eventueel nog kabels getrokken worden.

Onze 44 ploeg is ondertussen druk bezig geweest om uit de G19 weer grote hoeveelheden zand te halen. Ook het terrein rond de G19 en G26 werd onderhanden genomen.

Op het dak van de Aggregaat bunker worden, uit veiligheidsoverwegingen, de 3 luchtkokers voorzien van een bekisting en uiteindelijk dicht gestort met beton. De bijna 10 meter diepe vluchtgang, die op het dak uitkomt, wordt niet dicht gestort maar zal, middels een ingemetseld rooster, zichtbaar blijven. Uiteraard wel veilig afgesloten.

In de Bertha nadert de ruimte waar de aggregaat staat zijn voltooiing. De betimmering rond de uitlaatschacht is in de verf gezet. De Seeburgtisches worden verder afgewerkt met een mooie omlijsting.

De open stelling nabij de Freya fundering gaat de komende tijd weer opgemetseld worden.

Het talud voor de G62 bunker is behoorlijk volgelopen met zand, reden om ook hier een grondkering te gaan plaatsen.

De stichting hield op zaterdag 26 januari haar jaarlijkse nieuwjaarsborrel voor alle vrijwilligers. De opkomst was dit jaar iets minder groot dan de voorgaande jaren. Dit komt mede omdat veel Eilanders deze “stille” periode op Terschelling gebruiken om vakantie te gaan vieren in andere delen van de wereld. Toch was het er niet minder gezellig om. De warme ketel, bargskop met roggebrood, bitterballen en drankjes om te proosten werden met veel plezier genuttigd.

Onze voorzitter deed zijn woordje, maar hoogtepunt van die dag was het uitreiken van de “Gouden Camera” aan, trouwe vrijwilliger van het eerste uur, rondleider en verslaggever, Jan Haringa. Jan is onze vaste reporter die elke zaterdag de Facebookpagina van het BunkermuseumTerschelling voorziet van tekst en prachtige foto’s. Gelet op alle leuke reacties en het vele malen delen van zijn verslagen, wordt dit door duizenden mensen gelezen en gewaardeerd.
Ook is deze prijs opgedragen aan zijn steun en toeverlaat Reina. Want ook Reina is zeer betrokken bij ons werk op de Stelling en loopt met grote regelmaat, samen met Jan, rondleidingen.

In zijn slotwoord zei Jan dat hij, “met zijn mond vol tanden stond”, wat een eer.  Maar het kan alleen dankzij al onze bunkervrienden want zonder jullie was er niets. Het straalt af op jullie allemaal en ook op mijn altijd beschikbare back-ups Jaap en Sietze. Het geeft hartstikke veel voldoening om allen die in het bunkermuseum geïnteresseerd zijn op de hoogte te houden en bij ons werk te betrekken.

Natuurlijk werd hierop menig toost uitgebracht.

 


Het bunkerproject op Terschelling wordt mede mogelijk gemaakt door:
sponsors Bunker project Terschelling De volgende personen of bedrijven hebben een donatie gedaan aan Stichting Bunkerbehoud Terschelling:
Donateurs Stichting Bunkerbehoud Terschelling Donateurs Stichting Bunkerbehoud Terschelling
Copyright 2017- 2024 - Stichting Bunkerbehoud Terschelling | vormgeving sponsors