Brand

Land- en zeemijn gevonden

Tijdens het bloot graven van twee bunkers voor de kantine kwam er veel oud ijzer zoals fietsonderdelen, olie en verfblikken tevoorschijn. Dit was er allemaal gedumpt door de Klu, die de voormalige Duitse kantine jaren in gebruik heeft gehad als reparatie werkplaats voor hun motor voertuigen.

Ook kwam er tot onze grote verbazing een oude zeemijn tevoorschijn die waarschijnlijk is gebruikt als een soort van kachel of BBQ. Deze zat ook vol met allerlei troep zoals blikjes, kwasten en van alles wat een mens kan bedenken. Het heeft zeker twee uren geduurd om hem leeg te krijgen.
Hij zal worden opgeknapt en een plaatsje krijgen bij de ingang van de kantine, straks het infocentrum van de Stichting.

Verder vonden we iets wat op een groot oliefilter leek (zie foto).
Hille van Dieren bedacht dat het ook wel eens een mijn kon zijn en maakte een foto die hij naar de EOD in Den Helder stuurde. Binnen een aantal uren was de EOD op het eiland, bekeek het geval en constateerde dat het een zeer gevaarlijke Amerikaanse anti tankmijn was. De politie werd gebeld en zette de hoek op de stelling waar de mijn lag af met linten, tot de EOD er was, onder constante bewaking

De toen nog aanwezige kraan moest ter plekke een groot gat graven waarin de mijn werd gelegd met een pond explosief materiaal.
De contact draad werd aangesloten bij de kantine, ca 70 meter verwijderd van het gat, en na het aftellen ging de grond een aantal meters de lucht in vergezeld van een doffe dreun.

Hoe de mijn daar is gekomen is ons een duister raadsel, maar het was wel een leuk avontuur.


Het bunkerproject op Terschelling wordt mede mogelijk gemaakt door:
sponsors Bunker project Terschelling De volgende personen of bedrijven hebben een donatie gedaan aan Stichting Bunkerbehoud Terschelling:
Donateurs Stichting Bunkerbehoud Terschelling Donateurs Stichting Bunkerbehoud Terschelling
Copyright 2017- 2024 - Stichting Bunkerbehoud Terschelling | vormgeving sponsors