Brand

About Freedom in de bunkers tijdens Oerol

About Freedom heeft het afgelopen jaar 70 jaar bevrijding willen gedenken met een unieke tour langs 12 steden, die liggen aan de bevrijdingsroute in Nederland en de laatste plaats die ze aandeden was Terschelling tijdens Oerol.

Er was bijna geen toepasselijker plek op het eiland denkbaar voor dit project dan de bunkers op de Tiger en het enthousiasme en gedrevenheid van de medewerkers werkte zeker mee aan het succes van de voorstelling.

In de commandobunker, de “424”, waren op diverse TV schermen films te zien uit allerlei landen met als thema vrijheid. Deze waren ondertiteld en men kon ze met een koptelefoon beluisteren voor een nog intensere beleving. In deze zeer indringende films sprak een ouder persoon aan de “keukentafel” met een jongere over wat onvrijheid en vrijheid hadden betekend in zijn of haar leven.
Het waren films uit landen over de hele wereld: Egypte, Marokko, Polen, Chili, Nederland, Duitsland, Spanje en Indonesië. De verhalen waren ontroerend en bijzonder. Daarbij werden drankjes geserveerd met internationale broodjes, om er ook de “smaak” van vrijheid aan te geven.

En in de grote Bertha bunker werd elke ochtend om 11.00 uur een talkshow gehouden. Twee grote ruimten van deze bunker waren zodanig omgetoverd door inrichting en belichting, dat er aan een “echte” keukentafel gesprekken konden worden gehouden waar publiek op rijen stoelen naar kon luisteren.
Elke ochtend begon met een compilatie van de About Freedom-films en de Nederlandse film, waarna er met een eilander aan de keukentafel werd gesproken over onder meer de oorlog op Terschelling. Deze eilanders waren Lieuwe Kaspers en Hille van Dieren van de Stichting Bunkerbehoud Terschelling en verder Gerrit de Beer, Hessel van der Kooij Sr., Teunis Schol en Loes Dijk. De oudsten vertelden nog uit eigen ervaring over de oorlogsjaren en daarna, de anderen over de ervaringen van hun familie. Ook was er elke ochtend een gesprek met een Oerol-maker over zijn of haar voorstelling.
Tussen de films en de gesprekken door was er prachtige live-muziek, wat de beleving in deze bunker nog meer bijzonder maakte.

Het totaal aantal bezoekers aan About Freedom in de 9 dagen op Terschelling lag rond de 4600.

meer informatie: aboutfreedom.nl


Het bunkerproject op Terschelling wordt mede mogelijk gemaakt door:
sponsors Bunker project Terschelling De volgende personen of bedrijven hebben een donatie gedaan aan Stichting Bunkerbehoud Terschelling:
Donateurs Stichting Bunkerbehoud Terschelling Donateurs Stichting Bunkerbehoud Terschelling
Copyright 2017- 2024 - Stichting Bunkerbehoud Terschelling | vormgeving sponsors