Brand

Unieke krant over Atlantikwall in het waddengebied

Persbericht – Leeuwarden, 11 maart 2021 

Vanaf deze week valt een eenmalige Atlantikwall-krant op de mat bij bewoners in het hele waddengebied. De krant vertelt over de vele bunkers, stellingen en gebouwen langs de Waddenkust die deel uitmaken van de Atlantikwall: de 6.000 kilometer lange Duitse verdedigingslinie van Noorwegen tot Spanje. Iedereen kent de stranden van Normandië, waar op 6 juni 1944 de bevrijding van West-Europa begon. Vrijwel onbekend is dat ook de Atlantikwall in het Waddengebied een echte frontlinie was. Alleen speelde die oorlog zich voornamelijk af in de lucht en op zee. Dit en veel andere verhalen zijn nu uitgegeven in een krant ter afronding van het Waddenfondsproject ‘Atlantikwall in het Waddengebied’.

Langs de hele westkust van het Europese continent werden destijds duizenden woningen gesloopt om ruimte te maken voor bunkers, loopgraven, verblijven voor soldaten en luchtafweerbatterijen. Den Helder kan erover meepraten. De Atlantikwall veranderde ook het landschap van de Waddeneilanden – waar duin en strand veranderden in verboden gebied – en tekende de Waddenkust. Het verhaal achter dit oorlogserfgoed is nu samengebracht in de krant ‘Atlantikwall in het Waddengebied’. De gratis uitgave is een echt bewaarexemplaar geworden, boordevol verhalen en foto’s. Routes en arrangementen maken de historie beleefbaar.

10 kernlocaties

In België en aan de Normandische kust is herinneringstoerisme al decennia bekend. Toch duurde het tot 2011 voordat in het waddengebied de tijd rijp was voor het vastleggen van de laatste getuigenissen, het bewaren van fysieke overblijfselen en het ‘beleven’ van deze bewogen, nog zo tastbare geschiedenis. Maar nu, ruim negen jaar later, zijn er op de Waddeneilanden, bij Den Helder, rond de Afsluitdijk en aan de Fries-Groningse kust maar liefst tien toegankelijke locaties die samen het verhaal vertellen van ‘Atlantikwall in het Waddengebied’.

Met geld van het Waddenfonds en de drie Waddenprovincies is door diverse musea, erfgoed- en natuurorganisaties deze uitdaging slagvaardig opgepakt. Samen met vele enthousiaste en deskundige vrijwilligers is een veelomvattend miljoenenplan uitgevoerd. Met een prachtig nieuw Atlantikwall Centrum in Huisduinen, tien bijzondere locaties – wie had gedacht dat de Tigerstelling op Terschelling een van de drukstbezochte attracties van het eiland zou worden – en een gevarieerd aanbod van lezingen, rondleidingen, erfgoedroutes, educatie, een fraaie website en vele andere uitingen.

Breed verspreid
De krant telt 24 pagina’s en wordt vanaf deze week in een oplage van 253.000 exemplaren samen met de weekbladen verspreid in het hele waddengebied. Hij is bovendien – zodra ze weer opengaan – verkrijgbaar bij de tien locaties, VVV’s, toeristische informatiepunten, horeca en bij bezoekerscentra en musea die met het militaire erfgoed te maken hebben. Liefhebbers van erfgoed en cultuurhistorie en familie en verwanten van bevrijders/bezetters (WOII-veteranen) kunnen de krant bij het bezoeken van de locaties gratis meenemen, zolang de voorraad strekt.

Visit Wadden

Hoewel het project officieel is afgerond, wordt de marketing voor dit en komende jaren voortgezet door Visit Wadden, het waddenbrede samenwerkingsverband van Holland boven Amsterdam, Merk Fryslân en Marketing Groningen. Binnen de verhaallijn ‘militair erfgoed’ heeft Visit Wadden de nog lopende marketing en promotie van Atlantikwall in het Waddengebied tot 2023 op zich genomen. Hierbij wordt samengewerkt met de besturen en vrijwilligers van de kernlocaties, Liberation Route Europe en de regiomarketeers. Op deze wijze zijn de afgesproken marketinginspanningen geborgd en kunnen aangegane verplichtingen worden uitgevoerd.

https://www.atlantikwall-wadden.nl/nl/verhalen/atlantikwall-krant

———————————————Einde persbericht —————————————-


Het bunkerproject op Terschelling wordt mede mogelijk gemaakt door:
sponsors Bunker project Terschelling De volgende personen of bedrijven hebben een donatie gedaan aan Stichting Bunkerbehoud Terschelling:
Donateurs Stichting Bunkerbehoud Terschelling Donateurs Stichting Bunkerbehoud Terschelling
Copyright 2017- 2024 - Stichting Bunkerbehoud Terschelling | vormgeving sponsors