Museumbunkers
Van de vijfentachtig nog aanwezige bunkers op de Tigerstelling zijn er vier aangewezen als projectbunkers welke een museale functie hebben gekregen. Hierin kan je nu zien hoe deze tijdens de tweede wereldoorlog zijn gebruikt.
Drie van de vier bunkers zaten compleet onder het zand. Met kranen en shovels is er meer dan 4000 m3 zand verplaatst. Door de vrijwilligers is enorm veel zand en puin uit de bunkers verwijderd. Vervolgens is er elektriciteit aangelegd. De bunkers zijn nu allen voorzien van de oorspronkelijke bekabeling, inclusief origineel schakelmateriaal van bakeliet.
In de zogenaamde Sleutel- en Berthabunker zijn de stalen plafonds gezandstraald en voorzien van een antiroest coating. Graffiti is verwijderd en de wanden zijn geschilderd. Ook de vloeren zijn gerestaureerd en is er aan de veiligheid gewerkt. Tijdens een excursie kunt u deze bunkers van binnen bekijken.
Onderstaande video is gemaakt door een van onze vrijwilligers, Koen Weterings.
Overzicht van de bunkers:
Commandobunker “Bertha” G52 type L487
De Commandobunker “Bertha” G52 type L487 De centrale bomvrije bunker “Bertha” is de grootste bunker op Terschelling. In Nederland staan er nog gelijke bunkers bij Zandvoort, de “Zander” en bij Brielle, de “Biber”. Verder staan er nog vijf van deze bunkerslees verder »
Luchtafweergeschut- bunker G23
De Luchtafweergeschutbunker G23 Ook bekend onder de naam Sleutelbunker type L410A. Buiten Terschelling stond alleen in Den Helder een dergelijke bunker. Oorspronkelijk bekend als “Unterstand mit aufgesetzten Geschützstand 2 cm / 3,7 cm Flak mit Zugbefehlstelllees verder »
Kantinebunker G28
De Kantinebunker G28 De oorspronkelijke naam van dit type bunker is “Wirtschaftgebäude”. Dit is een van de weinige gebouwen die geheel bovengronds gebouwd is. De Duitse benaming van dit enorme bakstenen gebouw duidt een handelsfunctie aan, maar in werkelijkheid diende dezelees verder »
Gevangenisbunker G63
De Gevangenisbunker G63 De gevangenisbunker behoort tot het bunkertype, Küver 408 Funkstelle. In deze bunker was, voordat deze de functie van gevangenis ging vervullen, de radiocommunicatie ondergebracht. In de bunker onderhield een radiotelegrafist met zilees verder »