De vrijwilligers
De vrijwilligers spelen een belangrijke rol in het bunkerproject. Zonder hen zou het vrijmaken en in stand houden van de stelling niet mogelijk zijn.
Eind jaren ’70 heeft Staatsbosbeheer de bunkers uit veiligheidsoverweging onder het zand geschoven. Daardoor zaten de bunkers onder en vol met zand. De naast de ‘Bertha’bunker gelegen Commandobunker (de “424”) was de eerste bunker die werd uitgegraven. Deze bunker is met de ruimte ernaast het ‘clubhuis’ van de vrijwilligers geworden.
Daarna volgden andere bunkers daar omheen. Sinds mei 2012 zijn de vrijwilligers aan de slag. Eerst met scheppen en emmers om het zand uit de bunkers te krijgen, later in het najaar van 2014 ook met groot materieel om bomen, struiken en grond van en om de bunkers te verplaatsen.
Wat ook uit het zand kwam in het voorjaar van 2013 was een oude Skoda in losse onderdelen. Enkele leden van de werkgroep zetten die tegen elkaar en maakten er foto’s van. Op de roestige grille zat zelfs nog een naamplaatje van de oorspronkelijke eigenaar uit Metslawier en Hille van Dieren speurde de familie op. De Skoda kreeg landelijke bekendheid: Omroep Friesland en SBS6 maakten er een reportage over en het stond in de Telegraaf. De auto was in de oorlog geconfisqueerd door de Duitsers en naar Terschelling vervoerd, waar hij ongetwijfeld zal hebben rondgereden. Het blijft nog steeds een mysterie wat er precies met de Skoda is gebeurd. De auto heeft inmiddels een mooie plaats gekregen in een bunker van het museum. Deze bunker maakt onderdeel uit van de rondleiding.
De Duitse kantine is inmiddels geheel gerenoveerd en omgevormd tot het bezoekerscentrum. De grote ‘Bertha’bunker en de Sleutelbunker zijn vrij gegraven, waarbij er zo’n 4000 kubieke meter zand en plagsel verwijderd is. Loopgraven zijn hersteld, zodat er een looproute door de stelling is ontstaan met tekstborden bij de verschillende bunkers over hun vroegere functie. Er werken nog steeds gemiddeld zo’n 35 vrijwilligers aan de voortgang van het project. Als ‘bunkerexpert’, rondleider of in het bezoekerscentrum.
Volg ons werk ook via onze Facebook pagina Bunkermuseum Terschelling
Op onze Facebook pagina ziet en leest u wekelijks de vorderingen van de werkzaamheden van die week. Aan de hand van de honderden foto’s, in het fotoalbum, kunt u het gigantische werk bekijken wat er in de afgelopen jaren is uitgevoerd.
Nieuwsgierig geworden? Kom langs op de stelling, bezoek het bezoekerscentrum of boek een rondleiding.