Brand

Terschellinger zeelieden en zeelieden met eilander roots in de Tweede Wereldoorlog!

Ongeveer een jaar geleden zijn een aantal vrijwilligers van het Bunkermuseum Tiger gestart een tentoonstelling samen te stellen over de Terschellinger zeelieden en de zeelieden met eilander roots die waren omgekomen door oorlogsgeweld tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In het boek “We vieren het pas als iedereen terug is” van Johan van der Wal wordt ruim aandacht besteed aan de zeevarenden die tijdens de oorlog op zee zijn gebleven. Voor het Bunkermuseum werd dit de lijst met namen waaraan we blijvend aandacht willen besteden op de Tiger. Doelstelling was deze tentoonstellingen te openen vlak voor de viering van onze 75 jarige bevrijding die gepland stond voor het weekend van 30 mei. Echter het coronavirus maakte al deze festiviteiten niet meer mogelijk.

Nu is de tentoonstelling klaar en 25 juli is de officiële opening.

Het betreft de volgende zeelieden:

Cornelis Thijs de Boer, Johan Ree, Pieter Smit, Jacob Drijver, Cornelis Smit, Hendrik Kuyper, Jouke Klein, Iemke Hutjes, Hendrik Krul, Johannes Berkhout, Cornelis Roos, Arien Doeksen, Jan Taylor Kraay, Arien Zeijlemaker, Willem Lieman, Jan de Groot, Pieter Meuldijk, Andreas Groendijk, Teeke Doeksen, Iemke Kuijper, Pieter Zeijlemaker, Gerrit Jan Smit, Willem Klein, Arien Bakker, Arend Bakker, Antonie Timme, Douwe Bakker, Jan Sieben, Doekele de Boer, Christiaan Kuijper, Klaas Albert Kuijper, Cornelis Bakker, Jord Ruijgh, Arnoldus Cupido, Pieter Brandenburg en Daniel Bonne.

Naast deze 36 mannen, waar aan wij in de tentoonstelling aandacht schenken, en die door oorlogsgeweld zijn omgekomen zijn er na de oorlog nog 7 zeelieden niet naar huis gekeerd. Deze zijn door een ongeval of ziekte overleden.

Dit zijn: Jan Wortel, Jacob Bokma, Jan Roos, Albert Roos, Jacobus Bakker en Gerrit Lieuwen.

Alphonsus Johannes van Lieshout stierf in Duitse dienst.

Deze tentoonstelling is vanaf 25 juli te zien in de G61 bunker. Deze bunker ligt ter hoogte van de auto-parkeerplaats op de Tigerstelling.


Het bunkerproject op Terschelling wordt mede mogelijk gemaakt door:
sponsors Bunker project Terschelling De volgende personen of bedrijven hebben een donatie gedaan aan Stichting Bunkerbehoud Terschelling:
Donateurs Stichting Bunkerbehoud Terschelling Donateurs Stichting Bunkerbehoud Terschelling
Copyright 2017- 2024 - Stichting Bunkerbehoud Terschelling | vormgeving sponsors