Brand

Een bijzondere ontmoeting op de stelling deze week.

Op 26 juni 1942 werd een Wellington-bommenwerper van het No. 305 Polish Bomber Squadron getroffen door een motorstoring. Het toestel was op de terugweg van een bomber-raid op Bremen. Aan boord bevond zich één van de beroemdste luchtvaartpioniers uit Polen, Stanisław Skarżyński. Deze man had een ongelofelijk staat van dienst en staat hoog in aanzien in Polen. In zijn geboorteplaats Warta staat zijn standbeeld en op diverse plaatsen in Polen zijn straten of instituten naar hem vernoemd, postzegels zijn uitgegeven. In 1933 vestigde hij een afstandsrecord door met een vliegtuigje van slechts 450kg van Senegal naar Brazilië te vliegen. Onbestaanbaar maar het lukte hem. In WO II speelde hij een belangrijke rol in het Poolse RAF-Squardron. Hij hielp veel Poolse vliegers naar Engeland waar zij ook meevochten tegen de Duitsers. Hoewel hij een opleidingsinstructeur was wilde hij zijn mannetje staan in gevechtssituaties in het Bomber Squardron. 
Hij maakte met zijn Wellington een noodlanding op een ruige Noordzee. Hij wist zijn bemanning in een reddingsvlot te krijgen. Maar toen hij zelf als laatste aan de beurt was, was het vlot al te ver afgedreven en kwam hij jammerlijk om het leven. Zijn lichaam spoelde op Terschelling aan en is op de Militaire Begraafplaats aan de Longway begraven.

Op 26 juni 2019 is deze opmerkelijke luchtvaart pionier herdacht.

Daarvoor kwamen zijn zoon Maciej Skarzynski en een luchtvaartdelegatie uit Polen onder leiding van Generaal Slawomir Zakowski naar Terschelling. Zij brachten een eervol eresaluut aan Skarzynski en plaatsten ook op de graven van andere omgekomen Poolse vliegers, vlaggen.

Namens het gemeentebestuur sprak loco-burgemeester Sietze Haringa en hij plaatste bloemen bij het graf. Indrukwekkend.

De volgende dag bracht Maciej Skarzynski een bezoek aan het Bunkermuseum. In het museum staat een geborgen stuk van het landingsgestel van een Wellington die behoorde tot hetzelfde squardron als dat van de vader van Maciej Skarzynski. Prachtige gesprekken hebben we kunnen voeren over wat er op Terschelling gebeurde en wij waren erg onder de indruk over wat hij allemaal over zijn vader kon vertellen. Namens het Bunkermuseum bood Jaap Spits de heer Skarzynski het boek aan dat gaat over de berging van de Wellington waarvan het stuk landingsgestel op de Tiger staat. Natuurlijk waren Edy en Henk van Sijp bij alle momenten aanwezig als adoptant van het graf van Stanislaw Skarzynski. Een band die is uitgegroeid tot een ware vriendschap, ontroerend.

Ook al was het verhaal van Skarzynski niet onbekend dit kwam toch wel even binnen….zo bijzonder, zo mooi..kippenvel.


Het bunkerproject op Terschelling wordt mede mogelijk gemaakt door:
sponsors Bunker project Terschelling De volgende personen of bedrijven hebben een donatie gedaan aan Stichting Bunkerbehoud Terschelling:
Donateurs Stichting Bunkerbehoud Terschelling Donateurs Stichting Bunkerbehoud Terschelling
Copyright 2017- 2024 - Stichting Bunkerbehoud Terschelling | vormgeving sponsors