Brand

Ook deze maand weer een korte samenvatting van het vele werk dat is uitgevoerd en nieuwsfeitjes of bijzondere zaken welke er op de Tigerstelling hebben gespeeld. Dit is een samenvatting van de verslagen die wekelijks op onze Facebookpagina, BunkermuseumTerschelling, worden geschreven.

Februari 2019 gaat (voorlopig) de boeken in als een van de warmste februari maanden ooit gemeten. Dat maakte het voor de firma Trip Hek wel heel aangenaam om een renovatie van het straatwerk bij het bezoekerscentrum en naar de Aggregaat bunker uit te voeren. Ook het terras naast het bezoekerscentrum werd opnieuw bestraat. Het resultaat mag er zijn. Zie de fotogalerij onderaan dit verslag.

Begin februari was er een groep 3e jaars ICT studenten, van het ICT Lyceum Zwolle, met hun mentor dhr. Chris Stegeman op bezoek op de stelling. Deze mensen gaan onderzoeken en mogelijk uitwerken hoe de radarposities van de geallieerde bommenwerpers en de Duitse onderscheppingsjagers in rode en blauwe spots op de glazen kaart van Seeburgtisch geplot kunnen worden, net zoals in WO II op de Tiger gebeurde. Ook werken zij aan het verkrijgen van info bij de verschillende bunkers door middel van een audiotour. Daarvan hebben zij ons al een kleine demo laten beluisteren. Uiteraard kregen onze gasten een prima lunch aangeboden, verzorgt door onze vrijwilligers Cees, Marrie en Anneke.

In de Bertha wordt nog steeds hard gewerkt om de ruimtes zo’n realistisch mogelijke weergave van de oorspronkelijke werkelijkheid te laten worden. De Seeburgtisches hebben hun omlijsting gekregen. Schilderwerk en verdere bekabelingswerkzaamheden zijn uitgevoerd. Zelfs alle grijze beugeltjes voor de bekabeling worden één voor één in de gewenste kleur gespoten. Nu maar hopen dat het de studenten lukt om de plotting-apparatuur te realiseren.

Het afwerken van het terrein is en blijft een continu proces. Vele kruiwagens zwarte grond zijn weer uitgereden en ook de nodige dennen en struiken zijn in deze periode gekapt en versnipperd.

Het opmetselen van de openbedding, nabij de Freya fundering, vordert gestaag.

Het staal voor het restaureren van de Udet Boje is geleverd. Ook hier wordt er nu hard gewerkt.

De Aggregaat bunker wordt binnenin verder afgewerkt. We hebben een truss systeem op de kop getikt die inmiddels aan het plafond is bevestigd. Muurtjes bij deurposten worden gemetseld en bij de ingang is de motor, om de deur te openen, weggewerkt achter een houten constructie.

Ondertussen gaan onze G44 boys onverstoorbaar door in en om de G18 en G19 bunkers. Vele emmers zand en puin zijn door deze kanjers naar boven gehaald.

Voor de vrije rondwandeling op de Stelling is er een splinternieuwe bunkerroute kaart gemaakt. Onze Mirjam heeft de route en de kaart ge-update en Vincent Zwart, van VZ Vormgeving, heeft de kaarten geleverd.

Uiteraard ook deze maand weer de nodige traktaties in de verschillende koffiepauzes.


Het bunkerproject op Terschelling wordt mede mogelijk gemaakt door:
sponsors Bunker project Terschelling De volgende personen of bedrijven hebben een donatie gedaan aan Stichting Bunkerbehoud Terschelling:
Donateurs Stichting Bunkerbehoud Terschelling Donateurs Stichting Bunkerbehoud Terschelling
Copyright 2017- 2024 - Stichting Bunkerbehoud Terschelling | vormgeving sponsors